Deze zomer was Nikki van Ontmoet Afrika 7 weken in Malawi. Naar aanleiding daarvan heeft Ontmoet Afrika een aantal interessante nieuwe opdrachten.
Malawi, wat een prachtig land in het zuid-oosten van Afrika. Bergachtig en met het prachtige lake Malawi met het helderblauwe water. De ontzettend vriendelijke mensen maken dat ik me er erg op m’n gemak voel en me veilig voel. Opvallend en soms schrijnend vind ik tegelijkertijd de armoede op veel plaatsen in het land.
Ik zie veel overeenkomsten met Ghana, waar ik vorig jaar was, maar ook veel verschillen. Ghana is soms wat sneller, wat drukker, wat chaotischer, wat meer snelle grappen. In Malawi vind ik de mensen in vergelijking wat rustiger, wat meer ingetogen. Je wordt minder nageroepen op straat dan in Ghana. Mensen zijn ontzettend aardig en vriendelijk, maar op een meer kalme manier. Verder natuurlijk weer het onmiskenbaar Afrikaanse: de levendige markten, de kleuren, de grappen, de enorme vriendelijkheid en gastvrijheid, de behulpzaamheid, de grote rol van religie en het grote belang van sociale contacten.
Malawi is minder ontwikkeld dan Ghana. Klassen van meer dan honderd kinderen zijn geen uitzondering en als je middelbare school hebt afgemaakt, heb je gemiddeld gezien een goede opleiding – veel Malawianen kunnen het schoolgeld voor hun kinderen niet betalen. Veel wordt geïmporteerd uit onder andere Zuid-Afrika, Kenia en Tanzania. Problemen in het land zijn onder meer de ontbossing doordat mensen op hout koken en de bevolking sterk groeit. Ander probleem is het gebrek aan elektriciteit: die is afhankelijk van een dam in het meer, en omdat het waterpeil van het meer daalt wordt er minder elektriciteit opgewekt. Ook in Malawi zijn er grote verschillen binnen het land zelf. Het noorden van Malawi is traditioneler dan de centrale en de zuidelijke regio. Ook zijn er veel verschillen in lokale gebruiken en tradities, en worden er verschillende lokale talen gesproken.
In het noorden van Malawi had Ontmoet Afrika al opdrachten in de dorpen Lusangazi en Mzambazi. In het mooie dorpje Mzambazi is er de mogelijkheid te werken in de kliniek. Daar komt wellicht nog een aantal andere opdrachtmogelijkheden bij, die Ontmoet Afrika nu aan het voorbereiden is. Naast werken op de lagere school, zijn we bezig met mogelijkheden tot werken op de middelbare school van Mzambazi. Ook zijn we bezig met het voorbereiden van een opdracht om met teenage groups te werken en met jongeren die voortijdig met school gestopt zijn. In Ghana hebben we hiermee al langer positieve ervaring.
In Lusangazi kan je nog steeds op de (Indiase!) missiepost terecht bij het dorpje Lusangazi. Je zit daar dichtbij de stad Mzuzu, maar wel midden in een Malawiaanse dorpsgemeenschap. Je kan hier terecht voor het lesgeven op de boarding school met tienermeiden, en het begeleiden van hen. Ook is er een bakkerij in het dorpje waar mensen met specifieke bakkerservaring vrijwilligerswerk kunnen doen.
Een interessante nieuwe plek in het noorden, in het stadje Rumphi bij de glooiende bergen, is een mogelijkheid om met kinderen met een beperking te werken. Het bijzondere is dat daar een school is, waar zowel reguliere leerlingen zitten als kinderen met een beperking; een uitzondering in Malawi – vaak worden deze kinderen uit schaamte thuis gehouden en krijgen zij geen onderwijs.
Nog steeds kan je in het dorpje Cape Maclear, aan het lake Malawi (een toeristische plek, maar ook nog steeds een Malawiaans dorpje) terecht voor het werken met kinderen op een nursery school en met het begeleiden van educatieve activiteiten voor kinderen. Mensen met een interesse in ecologie of recycling kunnen daar ook bij een kleine organisatie terecht.
Interessante nieuwe plek in Malawi is bij het Kusamala instituut, een instituut voor permacultuur. Dit zit vlakbij de hoofdstad Lilongwe. Het is in Malawi een toonaangevend instituut op het gebied van ecologische landbouw en permacultuur, wat wil zeggen dat er naar de grond wordt gekeken en vervolgens bepaald wat voor gewassen daar geschikt voor zijn, zonder daarvoor chemische kunstmest te hoeven gebruiken. Kusamala is op zoek naar mensen met een achtergrond in de biologische landbouw, ecologie of recycling.
Ook een boeiende nieuwe opdracht is bij Blantyre, in een klein dorpje daar vlakbij. Daar zit een ecologische Oil Refinery, die olie maakt van lokale producten zoals onder andere moringa, baobab en pinda’s. Het fabriekje, onder leiding van een hele warme en sterke Malawiaanse vrouw, kan wel wat extra man- (of vrouw;-) kracht gebruiken met marketing en met het kijken naar het productieproces.
Heb je interesse in één of meer van de genoemde (nieuwe) opdrachten? We zijn bezig aan een nieuwe projecten-database op de website, maar neem in afwachting daarvan alvast contact met ons op via info@ontmoetafrika.nl, of bel ons!